Familiebehandleren arbejder med at skabe positive forandringer hos familien. Dette foregår ved at ændre eller bearbejde negative handlemønstre og/eller udviklings hæmmende adfærd, og erstatte dem med positive og udviklende tendenser.
Ved familiebevarende foranstaltninger søger vi at understøtte familierne hvor de har vanskeligheder, også på områder hvor familien ikke altid selv er bevidste om at en indsats ville skabe en positiv forandring.
Støtten kan bestå i at hjælpe forældrene med at skabe en stabil ramme for barnet/børnene og sætte grænser for dem, og det kan bestå i at lære barnet/børnene, hvilken adfærd der forventes af dem. I nogle tilfælde kan behovet for støtte af praktisk karakter være større årsag til konflikter og mistrivsel, end selve den pædagogiske indsats til at starte med. Dette kan være hjælp til at få barnet/børnene eller den unge op og afsted til skole om morgenen.
Fastholdelse og støtte til et uddannelsesforløb for en ung som lider af skolevægring, kan sommetider motiveres bedre af en familiebehandler som støtter og følger dem, fremfor frustrerede forældre der ikke formår at få dem op om morgenen. Dette handler ofte om familiedynamikken i hjemmet.
Familiebehandleren vil have fokus på at fremme familiens tilknytningsprocesser imellem forældrene og den unge/ børnene. Der lægges vægt på at støtte forældrene i at afstemme sig med barnets indre oplevelser og følelser, samt støtte op om en positiv kommunikation.
Der arbejdes ud fra børnenes sociale kompetencer og styrker, med formålet at understøtte et trygt samspil i familien. Der arbejdes ud fra en forståelse af, at der i alle familier er udviklingspotentiale, og at forældre som udgangspunkt ønsker de bedste betingelser for deres børn.