Vores indsats over for borgeren der udviser problemskabende adfærd, er med fokus på at forholde os til både den enkelte borger og dennes omgivelser, samt samspillet imellem de to faktorer.
Som udgangspunkt kan de udløsende faktorer for den umiddelbare problemskabende adfærd være lettest at få øje på. Vi sætter ind på at finde ind til de reelle bagvedliggende årsager, som fx kan være en u opdaget somatisk lidelse, en fejldiagnosticering eller et fejlbedømt funktionsniveau.
Indsatsen indebærer derfor ofte en skærmning af borgeren med henblik på at stabilisere situationen, tilpasse de pædagogiske redskaber og evt. gøre en faglig udredning og behandling mulig. Ved en særforanstaltning er personalenormeringen derfor også 1:1 døgnet rundt.
Forudsætningen for en vellykket indsats, er at borgeren bliver inddraget i eget liv og beslutninger omkring dennes plan for fremtiden. Dette er en altafgørende faktor for en vellykket proces, og forebyggelse af problemskabende adfærd. Hvis en borger oplever ikke at have indflydelse på eget liv og hverdag, kan det skabe situationer hvor borgeren bliver bange, aggressiv, frustreret, stresset og føler sig umyndiggjort.
Derfor er det vigtigt for os, i vores arbejde, at skabe den gode relation og dialog både med borgeren og dennes familie og netværk hvis det er muligt. Pårørende til en borger i en særforanstaltning kan bidrage med relevant viden til indsatsen. Dette kan fx være særlig viden omkring vaner, kommunikationsformer og livshistorie. På denne måde er de med til at sikre borgerens retssikkerhed.